Top Menu

4 Mayıs 2024 Cumartesi 

Resimli  Site içi  Google 

ANA SAYFA
Bölgemizde Bir Doğa Harikası Daha
 
admin
 
 
 
 
 
 
6 Ekim 2010
Yalvaç'ta nadir doğa değerlerinden olan Ayı İni Mağarasının koruma altına alınmayı ve ziyaretçilere açılmayı bekliyor.

    Mağarada araştırma yapan arkeologlar, Ayı İni Mağarasının, tarih değerleri açısından çok zengin olan Yalvaç'taki en önemli doğal zenginliklerden biri olduğunu vurguladılar.

Tarihi anlamda, Roma ve Bizanslılar tarafından sığınak olarak kullanılması nedeniyle de önem taşıdığını ifade eden grup, ancak korunabilmesi anlamında bugüne kadar herhangi bir önlem alınmadığından tahribata uğradığına işaret ettiler ve böyle bir zenginliğin mutlaka kültür değerleri içine alınması ve turizme kazandırılması gerektiğini kaydettiler.

    Verilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarında da yer alan mağarada ayrıntılı bir arkeolojik çalışma yapılmadı ve korunması anlamında da herhangi bir önlem alınmadı.

    Yalvaç'ın yaklaşık 15 kilometre Kuzey Doğusunda bulunan Ayı İni Mağarası, Sultan Dağları'nın güney eteklerinde, Nazilli Deresi denilen mevkinin yukarı bölümünde yer alıyor. Vadi tabanından 20-30 metre yukarıda bulunan mağaraya hem Yalvaç, hem de Özgüney Kasabası'ndan, stabilize iki yolla ulaşılabiliyor.

407 metre uzunlukta, yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil bir mağara olan Ayı İni Mağarası, soğuk ve yarı nemli bir havaya sahip olduğu belirtiliyor. Mağaranın çatlaklı yapısı ve iki kattan oluşması, içeride belirgin bir hava sirkülasyonuna yol açarken, mağarada belirgin bir hayvan topluluğu gözlenmiyor. Ancak seyrek olarak, değişik bölümlerde yarasalara rastlanabiliyor.
    Ayı İni, hem doğal çevrenin güzelliği, hem de mağarada bulunan ilginç damlataş ve sarnıçlar nedeniyle, turizm amaçlı kullanıma son derece elverişli olarak değerlendirilirken, özellikle mağaranın değişik yerlerinde bulunan bu sarnıçlara, başka mağaralarda rastlanmadığı ifade ediliyor.
    Ayı İni Mağarasının Romalılar ve Bizanslılar tarafından sığınak olarak kullanıldığı kaydedilirken, 6 metreyi bulan 6 adet su depolamaya yarayan küçük bent ve sarnıçları da bulunuyor.





Facebook'ta Paylaş


    Gönderen : admin        Tarih : 6 Ekim 2010        Hit : 13058

Yorum Eklemek İçin Üye Olun / Giriş Yapın


Yorum Yazmak İçin Üye Seviyeniz Yetersiz

Lütfen

Üye Girişi Yapınız   Veya  Üye Olunuz

 

Anasayfa  İletişim